05 | 12

Nastavljamo s ulaganjima, ovo je prvi korak prema 5G mreži

znanje i trendovi

Što je Oscar u filmskoj industriji to je neovisno međunarodno testiranje mreže kompanije P3 Communications u svijetu telekoma. A ono je pokazalo da Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu mrežu po kvaliteti glasovnih i podatkovnih usluga u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi.

To je prvi korak prema 5G mreži, koja će omogućiti još naprednija tehnološka rješenja i još brže preglede i dijeljenje sadržaja na uređajima. Trendovi pokazuju da ćemo 2021. godine svake sekunde dijeliti više od milijun minuta video sadržaja, i na godišnjoj razini dijeliti više od 2,3 bilijuna fotografija. Većina prometa odvijat će se upravo preko mobitela, što zahtjeva velika ulaganja u stabilnost i kapacitete mreže.

U takvu budućnost, koja donosi još više prilika za povezivanje, dijeljenje i lakše poslovanje, HT ulaže danas. Potvrda toga je upravo i P3 certifikat, koji je prihvaćen kao standard testiranja kvalitete mobilnih mreža diljem svijeta.

HT-ova mreža je na testu tijekom rujna i listopada ove godine prikupila 918 od mogućih 1000 bodova, što je najbolji rezultat u povijesti P3 mjerenja u Hrvatskoj. To je rezultat velikog investicijskog ciklusa u infrastrukturu u kojem je HT u posljednje četiri godine investirao više od 6 milijardi kuna. Mobilna mreža HT-a omogućuje najveće brzine mobilne mreže do 350 Mbit/s, a u Karlovcu uskoro počinje pilot-projekt gdje će korisnicima biti omogućen download do 550 Mbit/s.

Svijet tehnologije razvija se brzo, a s time i nove prilike na koje moramo biti spremni. Najbolja mobilna mreža i internet prvi su korak.