02 | 01

Malajski Tapir: Od videoigara ne treba bježati već iskoristiti najbolje što nude

znanje i trendovi

Jedan od najpoznatijih hrvatskih gamera Ivan Rado, poznatiji kao Malajski Tapir, priključio se edukativnoj kampanji "Igrajmo na sigurno" koju je Hrvatski Telekom pokrenuo u suradnji s partnerima Hrabrim telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu.

U sklopu te kampanje predstavljen je i prvi digitalni vodič sa savjetima za sigurno igranje videoigara. YouTube gaming kanal Malajskog Tapira danas bilježi čak 184 tisuće pretplatnika dok ga na Instagramu prati više od 79 tisuća fanova. Evo što nam je ispričao…

 

Koliko dnevno igraš videoigre i koliko bi, prema tvom mišljenju, bilo optimalno?
To mi je teško reći jer se moje ”igranje” odnosi i na puno istraživanja, editiranja i vođenja društvenih mreža. Vjerujem da je najbitnije dobro odrediti prioritete u životu. Posvetiti se obitelji i obavezama u školi, a onda nakon toga sat ili dva igranja dnevno neće naškoditi, nego čak i pomoći djeci u razvoju.

 

Što su te sve naučile videoigre i koje su, prema tebi, pozitivne strane gaminga?
Prije svega vjerujem da bi igre trebale biti zabavne, a mogu pomoći i u borbi sa stresom u ovom brzom svijetu u kojemu nekad nema mjesta za odmor. Vjerujem da igre poboljšavaju i motoričke reakcije koje se mogu prenijeti i u stvarni svijet, a velik broj igara razvija mozak na način da osvijesti kako najbrže doći do rješenje problema i da razvije hipotetsko razmišljanje. Ono što se rijetko spominje kao prednost videoigara je učinkovitije učenje stranog jezika, što je osobno meni puno pomoglo.

 

Sudjeluješ u kampanji Hrvatskog Telekoma „Igrajmo na sigurno“ kojoj je cilj ukazati djeci i roditeljima na sve prednosti i rizike kojima su igrači izloženi. Zašto je važno pokrenuti razgovor o ovoj temi?
S jedne strane važno je premostiti generacijski jaz u kojem postoje roditelji koji a priori ne podržavaju igranje igara, vrlo vjerojatno na isti način na koji njihovi roditelji nisu podržavali rock'n'roll glazbu i Beatlese. Svijet se sve više okreće tehnologiji i igre su sastavni dio toga. Tome ne treba okretati glavu nego prihvatiti i iskoristiti na najbolji način za razvoj djece. S druge strane, jednako je važno naglasiti potencijalne izazove za igrače kao i to da je svaka igra primjerena za određenu dobnu skupinu. Na taj način ćemo najbolje izbjeći negativne stvari vezane uz videoigre.