24 | 01

Rješenje velikogoričkih gimnazijalaca među najboljim idejama za spas šuma

stem

Kako bi dodatno potaknuo razvoj inovativnih rješenja temeljenih na tehnologiji Interneta stvari koja će pomoći u ranoj detekciji i prevenciji požara, Hrvatski Telekom je krajem prošle godine pokrenuo međunarodni izazov „Let's CHALLENGE – NB-IoT saves Croatian Trees“

U izazovu su sudjelovali timovi iz pet zemalja, a dva najbolja rješenja stigla su iz Hrvatske i Poljske. Oba su tima svoja rješenja predstavila žiriju 18. siječnja u sjedištu Hrvatskog Telekoma. Prema ocjenama HT-ovog žirija u sastavu Krunoslava Vodičke, Roberta Fitoša i Tomislava Sladonje, najbolje rješenje za ranu detekciju šumskih požara razvio je tim iz Poljske (Konrad Zuchniak, Piotr Szelag i Piotr Jaglarz), dok je drugo mjesto osvojio GVG Firefighters - tročlani tim srednjoškolaca iz Velike Gorice (Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak).

 

Vrijedne nagrade predstavnicima timova uručila je direktorica Sektora informacijskih tehnologija Sandra Mikuš koja je pritom istaknula kako je Hrvatski Telekom kompanija okrenuta budućnosti, novoj kvaliteti života i sveukupnom napretku hrvatskog društva.

 

"Ovakvi izazovi su prirodan slijed našeg društveno odgovornog poslovanja i već prepoznate uloge HT-a kao promicatelja digitalizacije i STEM-a u Hrvatskoj", dodala je.

 

HT Challenge je bio pravi izazov za digitalne brainere. Trebali su osmisliti rješenje za (super)rano detektiranje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom. U HT-ovom virtualnom izazovu korištena je platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje sa zajednicom od pet milijuna inovatora.